Herken je dat mensen over je zeggen; geen wonder dat ze zo dik is… elk pondje gaat door het mondje!
Maar wist je dat overmatig eten bij de meeste mensen niet altijd de oorzaak is van hun overgewicht. In onderstaande blog neem ik je mee naar de mogelijke oorzaken van jouw overgewicht.
Overgewicht en je genen
Je hoort geregeld mensen zeggen; overgewicht zit in de familie, dat zal ik wel meegekregen hebben. Niets aan te doen dus…
Dat je aanleg kunt hebben voor overgewicht klopt. Wetenschappers hebben ontdekt dat 60% van je lichaamsgewicht beïnvloed wordt door genetische aanleg en 40% door leefstijl en andere factoren. Maar dat hoeft niet altijd tot overgewicht te leiden of te betekenen dat je er niets aan zou kunnen doen.
Als je weet welke genen er verantwoordelijk zijn voor jouw overgewicht kun je daar gericht iets aan doen.
Welke genen hebben invloed op overgewicht?
De aanleg voor stressopbouw en -duur en -type
Vetverbrandingstype
Ontstekingsgevoeligheid
Ontgiftingscapaciteit
Jouw behoefte aan dag- en zonlicht
Gewichtsbeheersing
Reactie op lactose en gluten
De invloed van koolhydraten, eiwitten en vetten op jouw lichaam
Bloedglucosespiegel
De aanleg voor stressopbouw, -duur en -type
Wanneer je stress ervaart, maakt je lichaam de overlevingshormonen adrenaline en cortisol aan. Als je genetisch snel stress ervaart gaat je lichaam eerder deze hormonen aanmaken. Met de aanmaak van deze hormonen verbruik je ook meer voedingsstoffen. Daarnaast worden lichaamsprocessen die geen ‘prioriteit hebben om te overleven’ even op een lager pitje gezet. Dan kun je denken aan het verteren van je voeding, aanmaak van hormonen etc. Je lichaam wil bij stress maar 1 ding; overleven. Uiteindelijk heeft dit effect op je slaap- en eetpatroon en dat kan leiden tot overgewicht.
Vetverbrandingstype
Niet iedereen heeft evenveel baat bij cardiotrainingen met als doel het verbranden van lichaamsvet. Via DNA onderzoek kunnen we achterhalen welke aanleg jij hiervoor hebt.
Ontstekingsgevoeligheid
Chronische ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat jij moeilijker lichaamsgewicht verliest. Niet iedereen is even ontstekingsgevoelig. Chronische ontstekingen kunnen naast obesitas ook leiden tot ziekten als bijvoorbeeld:
Diabetes
Hart- en vaatziekten
Artritis
Darmontstekingen
Als je weet dat jouw lichaam ontstekingsgevoelig is, kun je daar je voedingspatroon op aanpassen.
Jouw behoefte aan dag- en zonlicht
Genetisch gezien kun je een hogere behoefte hebben aan dag- en zonlicht.
Sommige mensen hebben een bloedhekel aan het donkere winterseizoen omdat ze in die periode veel minder blootgesteld worden aan dag- en zonlicht. Maar ook mensen met een kleinere ‘afwijking’ kunnen zonder dat er erg in hebben last hebben van deze genetische aanleg. Ongunstige genetische aanleg kan leiden tot verandering in je gedrag, stemming, stofwisseling en zelfs je lichaamsgewicht.
Als je weet hoe groot jouw dagelijkse behoefte aan dag- en zonlicht is, kun je daar rekening mee houden. Door bijvoorbeeld dagelijks even naar buiten te gaan of een speciale lamp die het daglicht nabootst te gebruiken als je niet de mogelijkheid hebt om overdag naar buiten te gaan.
Gewichtsbeheersing
Er zijn diverse genen die invloed kunnen uitoefenen op jouw gewicht of je beschermen tegen overgewicht.
Als je weet hoe jouw lichaam met zijn energie omgaat weet je ook of het bijvoorbeeld beperken van calorieën bij jou handig is (zonder radicaal dieet) of dat je meer beweging nodig hebt om de calorieën te verbranden.
Reactie op lactose en gluten
Overgevoeligheid voor gluten en lactose kunnen leiden tot (chronische) ontstekingen. Die, zoals eerder aangegeven, kunnen leiden tot obesitas.
Je hoeft niet lactose- of glutenintolerant te zijn. Ook een beperkte gevoeligheid kan al ontstekingen geven.
De invloed van koolhydraten, eiwitten en vetten op jouw lichaam
Koolhydraatarm, eiwitrijk of vetarm eten is echt niet voor iedereen gezond of gunstig. Afhankelijk van jouw genetische aanleg kan het zijn dat jouw lichaam juist meer koolhydraten of vetten nodig heeft. Of dat jij juist afvalt door meer eiwitten te eten.
Ik raad mensen wel altijd aan om liever kwalitatieve koolhydraten zoals groente en fruit, zilvervliesrijst en volkoren granen te eten dan de ‘lege’ koolhydraten zoals witte rijst, wit meel en suiker. Maar als blijkt dat jij juist extra koolhydraten nodig hebt en je hebt geen aanleg voor een hoge bloedglucosespiegel dan hebben deze ‘lege’ koolhydraten op jouw lichaam veel minder effect.
Ongeacht hoe jij op vetten reageert is het altijd verstandig de juiste vetten te eten. De juiste vetten zijn:
Verzadigde vetten (roomboter, kokosolie etc.)
Meervoudig onverzadigde vetten (lijnzaadolie, tarwekiemolie, noten, zeevis etc.)
Enkelvoudig onverzadigde vetten (zeevis, noten, olijven, avocado etc.)
Zorg dat je alle 3 de vormen van vetten dagelijks binnenkrijgt.
Laat de slechte transvetten liever achterwege. Die zitten bijvoorbeeld in koek, frituur, chips etc.
Bloedglucosespiegel
Na het eten van koolhydraten stijgt normaal gesproken jouw bloedglucosespiegel tijdelijk. Als je aanleg hebt voor een verhoogde bloedglucosespiegel heeft jouw lichaam meer moeite met het terugbrengen van jouw bloedglucose naar een gezonde waarde. Als je bloedglucosespiegel te lang hoog blijft moet jouw alvleesklier te hard werken. Dat kan uiteindelijk leiden tot insulineresistentie en uiteindelijk zelfs diabetes type 2.
Als je insulineresistent bent blijft de glucose in het bloed en kan het niet meer goed in jouw cellen terecht komen. Jouw cellen maken energie van glucose, maar dan moet het wel de cel in kunnen. Om toch energie te krijgen gaat het lichaam dus vragen om meer suikers (want daar kan het glucose van maken). Als jouw lichaam die suikers niet goed kwijt kan worden ze omgezet in lichaamsvet.
Naast genetische aanleg zijn er nog meer mogelijke oorzaken van overgewicht
Leptineresistentie (geen verzadigingsgevoel meer)
Een slecht werkende schildklier
Medicijngebruik
Hormoonverstoringen door bijvoorbeeld de overgang
Voedingstekorten, verkeerde voeding of te weinig eten
Verstoord microbioom (zie het blog ‘een goede weerstand begint in je darmen’)
Slaapstoornis
Hoe kom ik er achter wat bij mij de oorzaak is?
Een goede aanpak begint uiteraard bij de juiste diagnose. Je kunt hiervoor testen (laten) doen (DNA onderzoek, bloedonderzoek, vragenlijsten en/of tijdelijke aanpassing van je voeding). Afhankelijk van het resultaat is begeleiding door een deskundige in veel gevallen aan te raden. Deze kan gericht advies geven over welke aanpassingen voor jou passend zijn (inclusief eventueel te nemen supplementen) en kan deze stap voor stap met je doorvoeren. In 1x je hele leefpatroon omgooien werkt maar bij weinig mensen.
Wil je weten hoe onze aanpak is bij Lilly Pilly? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak voor een gratis gezondheidsscan van 30 minuten. Dan krijg je ook meteen een bruikbare tip mee die je direct kunt gebruiken in jouw dagelijkse leven.
NB: mocht je je afvragen van wie we de DNA uitslagen bij dit blog hebben geplaatst… dat is het DNA van Claudia